tisdag 31 januari 2012

Budapest en pestig dag.

Sjukdom sjukdom hela tiden
och frånvaro från skolan.=(
Idag har både jag och min dotter mått dåligt
men efter ett tags vilande i soffan mådde iallafall jag lite bättre
och bestämde mig för att... vänta på det...... BAKA lite  ;))) . !!
Oväntat eller hur?!! =)
Jo, jag tänkte en sån tråkig och sjuk och pestig dag måste
livas upp lite , och vad hjälper bättre än lite tröstätande ;)
Alltså blev det en Budapest rulle denna pestiga dag!
Ni tänker säkert: VA , en tårta en vanlig Tisdag!
Men Tisdagar förtjänar väl oxå att vara lite festliga ibland!!?  ;))

Så här blev den iallafall
 o god som tusan!



Åh, härliga Tisdag!!
;)



Recept såklart:


Botten
6 äggvitor
3dl strösocker
50g marsanpulver
100g finhackade hasselnötter
Fyllning + garnering :
3 dl vispgrädde (vispas)
Hallon
Smält choklad
Mandelspån
Florsocker

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Börja tillsätta sockret med ca ½dl i taget och vispa med ca 1min innan du tillsätter mer. Blanda marsanpulvret med den finhackade nötkärnorna och vänd försiktigt ner i smeten. Inte vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 9 - 10 längder på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter. Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Vänd sedan försiktigt den upp & ner på ytterliggare ett bakplåtspapper och lossa försiktigt. Bred sedan på vispad grädde och hallon , spara några som är hela och fina till garnering. Rulla ihop, kantskär och garnera.




Jag använde inga mandelspån,för jag hade helt enkelt inga hemma.


söndag 29 januari 2012

Citron och choklad biskvier.


Har gjort biskvier idag.=)
Citron och chokladbiskvier.
Brukar inte tycka om smörkrämen i biskvier men ändrade
så även jag skulle gilla dessa ;)  .



De blev mumsiga! =)
Min man älskade dom =).



Recept:
Biskvibottnar(ca 20 st) :

250 g mandelmassa
1,5 dl socker
2 äggvitor
blanda och spritsa på bakplåtpappersklädd plåt
baka i ca 180 g.

Jag fyllde de ena med ultimate chocolate frosting
som du hittar recept på här,
de andra med samma fyllning fast jag
tog bort kakaon och la till lite florsocker
och lite citronarom.
Hade även lite gul färg i citronblandningen
och lite gult strössel ovanpå citronbiskvierna.





tisdag 24 januari 2012

Tårta till dagis.

En släkting till mig jobbar på min dotters dagis,
men nu har det blivit dags för henne att sluta och hon ville då
bjuda alla som jobbar där på tårta =)
Jag fick äran att göra den. =)

Dagiset är indelat i 4 stycken avdelningar som heter:
Röda, Blåa, Gröna och Gula.
Jag tänkte då att dessa färger skulle finnas på tårtan,
och en pojke som leker i en sandlåda representerar, såklart,  alla
barnen och deras lek.
Min släkting ville även att det skulle finnas en liten text på tårtan
som visar hur roligt hon haft det  på stället.

Fyllde den med jordgubbar och
lemoncurdgrädde
spacklad med mjölksmörkräm
täckt och dekorerad med marsipan.




"Tack för allt kul" står det, och det måste hon verligen haft
för detta dagis (förskola) är verkligen mycket trevligt,
alla mina barn har trivts superbra där!! =)

Många barn kommer säkert att sakna henne!








söndag 22 januari 2012

Liten födelsedagstårta.

En vän ville gärna ha en liten tårta till sin mamma
som fyller år.
Och det gör ju jag gärna!!  ;)
Önskemålen var: vitt, rött, svart,hjärtan och blommor,
gärna med citronsmk och nån choklad och en liten text,

Fyllde den med lemoncurdgrädde
och mjölkchokladganache
spacklade med mjölksmörkräm
täckte och dekorerade med marsipan.





Tyckte själv den blev söt =)
Enkel, men söt.
Hoppas min väns mamma kommer tycka om den.







Döskalle med bling !

Äntligen tårta igen!!!!
Som jag längtat efter det!=)
Min systerdotter fyller 9 år och jag får göra tårtan =)).
Hon gillar musik och dans, men förra gånen hon fyllde år hade jag detta tema oxå och
ville göra något annat denna gång.
Hon är ju 9 år nu, så något allmänt coolt och lite häftigt ville hon ha =) 
Inget gullegulligt,absolut inte!!! ;)
Så det blev en döskalle med lite bling :)
och runt tårtans kant fick jag ju ändå med musikönskningen
i form av pianotangenter! =)


Fyllde med lemoncurd,jordgubbar och grädde
spacklade med mjölksmörkräm
täckt och dekorerad med marsipan och SP.




Arghhhhhhhh........!     ;)))





Grattis Tovisen!!!  =)



torsdag 19 januari 2012

Butterkakor.


Jaha, så var det sjukdom i familjen igen =( tråkigt.
Varit hemma för vård av barn , och för att kompensera lite
för att jag missar bakdagar i skolan får jag baka lite hemma istället.
Det blev butterkakor  i två lite olika utföranden.
Mycket gott att mumsa på =)






Man blir inte butter av att äta butterkaka,bara så ni vet ;)
Snarare tvärtom =)))
 
 
 
Recept:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl vit sirap
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
 
Remons:
ca
200 g mandelmassa
100 g smör
halv  dl vit sirap
1 dl marsanpulver
 
Fyllning:
Vaniljkräm
 
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull häll i mjölken
värm till 37 grader, smula jästen i en bunke
och häll över vätskan,
lägg ner resten av ingredienserna,sist mjölet
arbeta till smidig deg,ca 10 min i maskin,20
30 min för hand.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
väg upp degen i två bitar ala 500 g,
(resterande deg kan man baka ut till valfria bullar tex.)
Kavla ut en degklump
smeta ut remonsen och rulla ihop till en rulle
skär i rätt små "bullar" och lägg
i löstagbar form(fast använd inte bottnen), som
du lagt på en bakplåtpappersklädd plåt,
tills formen är full,ha lite mellanrum mellan bullarna så
de har rum att växa.
Kavla ut nästa degklump,smeta ut remons och rulla
ihop till en rulle.
Ringla ut rullen i en likadan löstagbar form som innan.
Låt dem stå och jäsa ca 30 min.
Fyll en sprits med vaniljkrämen som du gjort.
Spritsa den "klassiska" butterkakan med vaniljkräm,
tryck ner spritsen i degen och spritsa lite överallt där
du vill ha vaniljen.
Den andra skär du en skåra i längs hela den ringlade rullen,
däri spritsar du sedan vaniljkrämen.
Pensla med ägg och dekorerad med pärlsocker.
Baka dem i ugn på ca 210-225 grader till de har fått fin färg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







måndag 16 januari 2012

Chokladflarn och Snoddas.


Bakade äntligen idag hemma igen =)
var ett tag sen nu, svårt att hinna allt man vill.

Blev två ganska enkla men goda kakor:
Dubbla havreflarn med choklad mellan och
Snoddas(eller typ kärleksmums ju) =)
Jag gillar verkligen chokladflarn, har gjort länge
men av någon anledning aldrig bakat några själv.
Nu blev det av iallafall och gott var det =)






Recept till båda kakorna finns i den gamla klassikern
"7 sorters kakor".


onsdag 4 januari 2012

Fransbrödbullar.


Det blir nybakta bullar eller bröd varje morgon nu nästan ,sen jag fick min
fina assistent i julklapp =).
Så igår morse blev det fransbrödbullar,det vet jag att barnen gillar!
Har förut inte varit så förtjust i att baka just bröd o bullar,
men har fått mersmak sen jag började skolan =).
Det är ju faktiskt kul!  =)








Receptet har jag tagit från baksidan av ett mjölpaket =)



söndag 1 januari 2012

Källarfranska

Idag blev det källarfranska till (sen) frukost(det är ju faktiskt nyårsdagen;)  ).
De är grymt enkla och väldigt goda!






Recept:


50 gr jäst
1 tsk salt
2 tsk ljus sirap
5 dl gammaldags mjölk
50 gram smör
750 gram vetemjöl


Smält smör och häll i mjölken,ljumma till 37 grader.
Smula jästen i bunke och häll över ljumma vätskan,blanda.
Häll i mjölet och sist salt och sirap.blanda till smidig deg.
Låt  jäsa i ca 30-45 min.
Dela i bitar,rulla till bullar.
Lägg på bakplåtpappersklädd plåt.
Låt jäsa 20-30 min.
Baka i ugn i 200 grader i ca 10-12 min.

Gott!  =)