lördag 22 december 2012

Mintkokosfudge o Mintkyssar

Mint är något som min ena son gillar mycket.
Han ville ha klassikern mintkyssar, som jag aldrig gjort förut faktiskt,
är inget stort fan nämligen.
Och så blev det även mintkokosfudge.
Goda faktiskt, tyckte jag som inte är så förtjust i mint som sagt.
 
 
 

Svårt att se på bilden kanske, men de är mintigt gröna =)
 
 
Recept på minkokosfudge:
 
1,5 dl kondenserad mjölk
lite grön hushållsfärg
3 krm pepparmintarom
5 dl riven kokos
1 dl florsocker
50 g mörk choklad till garnering
 
Gör så här.
 
Klä en form, 18#18 cm,med plastfolie.
Blanda den kondenserade mjölken i en bunke med
den gröna färgen och mintaromen.
Rör sen ner koko och florsocker.
Tryck ut smeten i formen,jämna till med en sked.
Låt stå i kyl i ca 2 timmar.
Skär i små fyrkantiga bitar och garnera dom
genom att ringla smält choklad över dom.
Förvaras kallt.
 
,
 
 


Nougatfyllda havreflarn

Sådana här har jag velat göra ett tag,men har inte blivit av
Men nu så..! =)
Havreflarn, som man rullar ihop innan de stelnat och fyller med nåt gott
och doppar i choklad.
GOTT!!
Jag bestämde mig ganska snabbt att jag ville ha någon slags nougatkräm i.
Låter ju så himla gott eller hur?! =)
 
 
 
 
 
 
Receptet på havreflarnen är från boken 7 sorters kakor:
 
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl mjöl
1 dl socker
2 msk mjölk
2 msk sirap
1/4 bakpulver
 
Gör så här:
Smält smöret i kastrull.
Blanda ner alla de övriga ingredienserna och rör till smidig smet.
Klicka ut på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 5 min på ca 200 g.
Låt dem svalna lite på plåten,men böj dom
innan de börjat stelna för mycket runt en liten pinne, kavel eller liknande.
Låt svalna helt och stelna.
 
Nougatsmörkräm:
 
150 g smör
150 g florsocker
25 g kakao
0,5 dl grädde
100 g nougat
en nypa vaniljsocker.
 
Vispa smör, florsocker,kakao och v.socker.
Smält nougaten i grädden i en kastrull.
Häll i nougatsmeten och vispa till slät kräm.
 
Spritsa in nougatkrämen i havreflarnsrullarna
låt stelna lite i kyl innan du doppas ändarna i smält choklad.
 
 


Fudgebrownies

Oj, oj, dessa kakor är en ny favvo!!
Riktigt chokladiga,saftiga och helt enkelt skitgoda! =)
Tänkte att dessa passar att äta till julfikat tillsammans med allt annat gottit
som hör julen till.
 
 
 
 
 
 
 
 
Receptet på dessa godingar:
 
200 g mörk choklad
250 g smör
4 ägg
5 dl socker
2,5 dl mjöl
 
Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1dl grädde
1dl florsocker
 
Gör så här:
 
Hacka chokladen.
Smält smör i en kastrull,smält chokladen i smöret.
Rör ihop ägg, socker och mjöl i en bunke,
häll ner smör och chokladblandningen och blanda.
Häll smeten i en form ca 20#30 cm.
Grädda i ca 30 min.
Låt svalna.
Hacka chokladen till glasyren.
blanda smör och grädde i en kastrull, när smöret smält
dra från värmen och smält chokaden däri.
Sikta i florsockret.
Rör till jämn smet och bred över den avsvalnade kakan.
Skär i bitar efter glasyren stelnat.
 
 


Nutellafudge

Nutella är en favorit här i huset.
Jag tycker om det vääldigt mycket! =)
 
 
Så när jag hittade ett recept på nutellafudge
på bloggen bakverkochfikastunder var jag såklart
tvungen att göra sådana!! ;)
 
 
Rekommenderar verkligen dessa =)
De smälter i munnen.Mums!
 
 
 
Recept:
 
3 dl grädde
1 dl ljus sirap
2 dl socker
50 g smör
140 g nutella
 
Gör så här:
 
Koka grädde, sirap och socker tills att smeten precis klarar kulprovet. Släng i smöret och låt koka i ytterligare 2 minuter. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner nutellan till en jmn smet. Häll upp i en form på ca 15*20 cm och låt svalna. Ställ den sedan i ylen, gärna över natten innan du skär lagom stora bitar av den


Mini-dammsugare

Dammsugare är gott,och passar bra som julgodis tycker jag.
I lite mindre format än normalt vill säga =).
Gott och gulligt!!
 
 
 
 
 
På dessa har jag inget exakt recept tyvärr.
jag körde lite på känn,men jag kan ju skriva hur jag gjorde typ
iallafall:
 
Jag tog en bit mjukt smör,kanske 200 g,
vispade ner tillsammans med ca 100 g mandelmassa
och bitar av en sockerkaka stl 22 cm,
ca 1 dl kakao och arraksessens efter tycke och smak.
 
Börja med lite mindre smör för säkerhets skull
så smeten inte blir för lös när sockerkakan tar slut.=)
När smeten gått ihop sig och går att rulla till längder är den lagom.
Rulla alltså till längder i valfri tjocklek
och lägg i kyl i ett par timmar, tills de stelnat.
Kavla ut marsipan,skär ut bitar att rulla in längerna i
"tejpa" med lite vatten i kanten på marsipanen och lägg skarven neråt.
Doppa ändarna i smält choklad,låt stelna och
NJUT!!!
=)
 
 
 


Skumgodis

Julgodisdags =)  !!!
 
Jag har legat en hel del på latsidan nu ett tag,varit sjuk osv,
så blivit väldigt lite bakat.
Men nu är det jul och baksuget har kommite tillbaka till mig =))).
 
Bla desssa skumgodisar
som är mycket mumsiga.
Smakar som gräddbullar fast utan kex.
 
Kan vara kul att göra även när det inte är jul,
säkert uppskattade på barnkalas tex.
 
 
 
 
 
 
Receptet till dessa är samma som till gräddbullar
fast istället för att spritsa smeten på ett kex spritsar man
på en bakpappersklädd plåt eller bricka
långa längder i lagom tjocklek.
Låt stå i kyl i ca 4 timmar.
Dela längderna mindre längder i
valfri storlek, doppa dessa i smält choklad och kokos.
Ställ i kyl tills stelnat.