torsdag 19 januari 2012

Butterkakor.


Jaha, så var det sjukdom i familjen igen =( tråkigt.
Varit hemma för vård av barn , och för att kompensera lite
för att jag missar bakdagar i skolan får jag baka lite hemma istället.
Det blev butterkakor  i två lite olika utföranden.
Mycket gott att mumsa på =)






Man blir inte butter av att äta butterkaka,bara så ni vet ;)
Snarare tvärtom =)))
 
 
 
Recept:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl vit sirap
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
 
Remons:
ca
200 g mandelmassa
100 g smör
halv  dl vit sirap
1 dl marsanpulver
 
Fyllning:
Vaniljkräm
 
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull häll i mjölken
värm till 37 grader, smula jästen i en bunke
och häll över vätskan,
lägg ner resten av ingredienserna,sist mjölet
arbeta till smidig deg,ca 10 min i maskin,20
30 min för hand.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
väg upp degen i två bitar ala 500 g,
(resterande deg kan man baka ut till valfria bullar tex.)
Kavla ut en degklump
smeta ut remonsen och rulla ihop till en rulle
skär i rätt små "bullar" och lägg
i löstagbar form(fast använd inte bottnen), som
du lagt på en bakplåtpappersklädd plåt,
tills formen är full,ha lite mellanrum mellan bullarna så
de har rum att växa.
Kavla ut nästa degklump,smeta ut remons och rulla
ihop till en rulle.
Ringla ut rullen i en likadan löstagbar form som innan.
Låt dem stå och jäsa ca 30 min.
Fyll en sprits med vaniljkrämen som du gjort.
Spritsa den "klassiska" butterkakan med vaniljkräm,
tryck ner spritsen i degen och spritsa lite överallt där
du vill ha vaniljen.
Den andra skär du en skåra i längs hela den ringlade rullen,
däri spritsar du sedan vaniljkrämen.
Pensla med ägg och dekorerad med pärlsocker.
Baka dem i ugn på ca 210-225 grader till de har fått fin färg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar